Fodor István – tanácsadó testületi tag

A nyolcvanas években meghatározó szerepe volt a magyar híradástechnikai ipar export fővállalkozásainak megszervezésében és irányításában. 1986-1990 között több fővállalkozás irányítója Kuvaitban.

1990 végén megbízták az Ericsson magyarországi vállalatának elindításával, megszervezésével. A kilencvenes évek második felére, a több mint 700 főt foglalkoztató, világszínvonalú, fejlett technológiát művelő cég a magyar távközlési piac meghatározó szállítójává, a közép-kelet-európai térségben az Ericsson mérnöki szakértői központjává és világszínvonalú kutatási és fejlesztő részleg otthonává válik. Az elmúlt másfél évtizedben az Ericsson magyarországi vállalata építette ki a hazai infokommunikációs infrastruktúra több mint felét. A cég jelenlegi létszáma közel ezer fő, ebből 550 kutató, fejlesztő és 250 fő a mérnöki szolgáltató központban dolgozik, amelyiknek felelősségi területe lényegében Európa. Magyarországon kutatásra, fejlesztésre és kapcsolódó innovációra jelenleg az egyik legtöbbet az Ericsson hazai vállalata költ.
Fodor István a kezdettől 2002 májusáig az Ericsson magyarországi vállalatának vezetője, vezérigazgatója, 2007 végéig az Ericsson Magyarország elnöke volt.

2004-től 2007 végéig az Európai Unió Kutatási Tanácsadó Testületének (EURAB2) tagjaként, - független tanácsadóként - részt vett az EU tudománypolitikájának és az ehhez kapcsolódó különböző programok alakításában.
Infokommunikációs és iparpolitikai publikációk mellett hazai és nemzetközi konferenciák, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem rendszeres meghívott előadója.

Tagságok:

Gábor Dénes-díj (1996),
Az 1998-as „Év Menedzserévé” választották.
Széchenyi-díj (1999; megosztva)
„Páratlan ember a jövőnkért” – a Junior Achievement Magyarország kitüntetése (2001)
Puskás Tivadar-díj (2005).

Budapest, 2008. március