2019. július 24.  Legfrissebb hírek

NTP-SZKOLL-13 pályázat
A Protestáns Felsőoktatási Szakkollégium 2014/15-ös tanév tavaszi Közéleti Estjei és Műhelyei az alábbi támogatók közreműködésével valósult meg az NTP-SZKOLL-13 pályázat keretén belül: ...Részletek

Közéleti est - Vendégünk György Zsombor, az MN és a Hírtv munkatársa lesz.
Közéleti est
2014. október 1. 19:30

Vendégünk György Zsombor, az MN és a Hírtv munkatársa lesz. A plakát itt érhető ...Részletek


Meghívó - Az anglikán kereszténység évszázadai

Meghívó - Az anglikán kereszténység évszázadai

A történelmi és a teológiai arculat változásai
a 16. századtól a 21. századig
Szerkesztők: Fabiny Tibor és ...Részletek


Protestáns Felsőoktatási Szakkollégium


A Protestáns Felsőoktatási Szakkollégium a Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítvány fenntartásában működik, mely a hazai és a nyugat-európai felsőoktatási szakkollégiumok hagyományait követő szellemi műhely. Egyrészt Budapest felsőoktatási intézményeiben nappali tanulmányokat folytató tehetséges vidéki hallgatók kollégiuma, másrészt olyan tehetséggondozó központ, amely - a bentlakó diákok mellett - tágabb körben is igyekszik kielégíteni a protestáns szellemiség iránt fogékony fővárosi "akadémiai" ifjúság sajátos szellemi, spirituális, közösségi igényeit.

A Kollégium a bibliai gyökerű minőségelv és értékkonzervatív világszemlélet mentén szerveződő munka- és létközösség, amely egyéni, egyházi és nemzeti szinten helyes önismeretre kívánja nevelni tagjait. Olyan független intézmény, ahol a diplomaszerzést célzó mindennapi szellemi tevékenység mellett teret kap a személyes elkötelezettség és a végső értékekre figyelő meggyőződés.

Célunknak tekintjük azt is, hogy a különböző szakmai irányultságú felsőoktatási alapképzésben részesülő hallgatók között termékeny szellemi eszmecsere jöjjön létre, azaz hangsúlyt helyezünk az interdiszciplináris szemléletre és gondolkodásra.

A Kollégium 2006. februárjában nyitotta meg kapuit. A szakkollégium külön szakmai-tanulmányi elvárást és sikeres hallgatói teljesítést is megkövetel a hallgatóktól, akik egy, két illetve háromágyas szobákban kapnak elhelyezést. Minden szobához külön fürdőszoba áll rendelkezésre. Az internetes elérhetőséggel és számítógéppel, telefonnal felszerelt szobák egy részéből közvetlen terasz nyílik. A Kollégiumhoz közösségi helyiségek tartoznak: vetítésre is alkalmas konferencia-terem, könyvtár, testedző-terem, oktatótermek, melegítőkonyha, mosókonyhák.  

Ebben az évben megkezdtük az elitkollégium kialakítását, mely minőségi szolgáltatást nyújt (kényelmes bentlakás, nyelvi képzések, szakmai programok, kollégiumi órák...), a hallgatók részéről azonban teljesítményt követel, állandóan magas tanulmányi átlagot, tanulmányi versenyeken, helyi speciális órákon való kötelező részvételt.

A 2007/2008-as tanévben négy kurzust indítottunk, Dr. Fabiny Tibor tanszékvezető a Bibliaolvasás művészetéről, a Biblia világáról,  Dr. Kósa László akadémikus a protestantizmus európai és magyar kultúrtörténetéről, Dr. Trócsányi László alkotmánybíró és Ódor Bálint tanár úr az Eu-ról, illetve a második félévben Trócsányi tanár úr Fodor István, az Ericsson magyarországi vállalatának volt elnök-vezérigazgatójával a magyar és európai sorskérdésekről vezet kurzust. Szemeszterenként egy-egy előadást vesznek föl diákjaink, illetve heti kétszer járnak kollégiumi nyelvórákra.

Diákjaink különböző közösségi programokat szerveznek: filmklubot, közös sportolást, kirándulásokat, ami legalább annyira fontos része a kollégiumi életnek. A spirituális vezetésével diákok szervezik a heti bibliaórát és a reggeli ima együttléteket.

A Kollégiumban Diákpresbitérium működik, melynek feladata a Kollégium működését és életét érintő kérdések véleményezése.

Paczolay Ágnes - ügyvezető igazgató
06/30-825-87-70
paczolay.agnes@mpta.hu

Csapó Tamás - tanulmányi igazgató
06/30-825-87-53
csapo.tamas@mpta.hu

Diákpresbitérium tagjai (2013/2014-es tanév):
Jámbor André (elnök), Kiss Naómi, Oláh Erika, Frőhlich Katalin, Kerti Zsófia, Báránkó András, Körmendi Tamás

Diákpresbitérium tagjai (2012/2013-as tanév):
Bakai Bernhardt (elnök), Gersli Viktória, Jámbor André, Pingitzer Gábor, Oláh Erika, Szilvásy-Szabó Anett, Vingler Nóra

Diákpresbitérium tagjai (2011/2012-es  tanév):
Bakai Bernhardt, Huber Ágnes, Ilyefalvi Emese, Jámbor André, Laki Zsombor, Mózes Márk (elnök), Pingitzer Gábor

Diákpresbitérium tagjai (2010/2011-es  tanév):
Huber Ágnes, Kiss Bence, Menke Nóra, Mózes Márk, Nyíri Dávid, Püski Zsuzsanna, Tolnai Gábor, Veress Dániel

Diákpresbitérium tagjai (2009/2010-es  tanév):
Bibó Zoltán, Gacsályi Dénes, Győri Anna, Nagy Elek, Nyíri Dávid, Pálkövi Flóra, Veress Dániel

Diákpresbitérium tagjai (2008/2009-es  tanév):
Ábrám Dániel, Bibó Zoltán, Nagy Elek, Nagy Judit, Pálkövi Flóra, Veress Dániel, Zubor Imre

Szeniorok (2013/2014-es tanév):
Menke Nóra, Mózes Márk

Spirituális (2013/2014-es tanév):
Molnár Lilla (evangélikus)

Szeniorok (2011/2012-es  tanév, 2012/2013-as tanév is):
Kiss Bence Bálint, Menke Nóra

Spirituálisok (2011/2012-es  tanév):
Krystyna Kwarciak (evangélikus), Miklósi Koppány (református)

A Protestáns Felsőoktatási Kollégium szabályzatának letöltése itt
Kollégiumi bentlakási megallapodás letöltése itt